Ciasto Shrek z przepisu mojej teściowej to hit. Jest tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka
Po raz pierwszy jadłem to ciasto u teściowej. Od razu wziąłem od niej przepis, ponieważ moje dzieci pokochały ten zielony deser. Ciasto Shrek wymaga nieco zaangażowania i wolnego czasu, ale trud włożony w jego przygotowanie pozwala cieszyć oko i rozkoszować się idealnym połączeniem różnych smaków. Polecam sięgać po tę recepturę choćby z okazji Dnia Dziecka. Taki słodki prezent sprawi obdarowanym wielką frajdę.
Jak zrobić zielone ciasto Shrek?
Ciasto Shrek z przepisu mojej teściowej to połączenie puszystego biszkoptu (który w razie braku czasu, możesz zastąpić kupnym), zielonego kremu na bazie budyniu i soku, waniliowego kremu śmietankowego oraz delicji i galaretki z zielonych owoców. To połączenie idealne. Dzięki takim składnikom deser nie jest za słodki, a smakuje wyśmienicie i wygląda wyjątkowo apetycznie.
Rada: Aby biszkopt wyrósł, dodawane do niego jajka powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Przepis: Ciasto Shrek
Zielone ciasto nosi nazwę Shrek i jest obłędnie pyszne. Dzieci kochają je również za wygląd.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 3 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na ciasto biszkoptowe:
- 6 dużych jajek
- 200 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki wody
Na zielony krem budyniowy:
- 1 litr zielonego soku przecierowego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
Na krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 zielone galaretki w proszku
- 200 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 150 g ciastek typu delicje
- 2 zielone galaretki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta na biszkoptOddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz wodą na jasną i puszystą masę. Ubitą na sztywno pianę z białek przełóż do miski z masą z żółtek. Do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę pszenną. Mieszaj do połączenia się składników. Ciasto na biszkopt powinno mieć jednolitą konsystencję i być dobrze napowietrzone.
- Przygotowanie formyFormę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz też upiec biszkopt w formie natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy. Wyrównaj wierzch łyżką i delikatnie uderz wypełnioną formą o blat, aby ciasto równomiernie się rozłożyło.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Pod koniec pieczenia wykonaj test suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostaw na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
- Przygotowanie zielonego kremu budyniowegoZ 1 litra zielonego soku przecierowego (kiwi-jabłko-banan) odlej 1 szklankę. Pozostały sok przelej do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. W zimnym soku rozpuść proszek budyniowy. Wlej sok z proszkiem budyniowym do gotującego się soku i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gęstą, jednolitą masę. Gotuj zielony budyń na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypalił. Zdejmij gotowy krem budyniowy z kuchenki.
- Wykładanie zielonego budyniu na biszkoptNa biszkoptowy spód wyłóż ciepły krem budyniowy. Jeżeli pozostawisz krem do ostudzenia, to stanie się bardzo gęsty i będzie trudno go rozsmarować na biszkopcie. Poczekaj, aż masa budyniowa ostygnie, przykryj formę z biszkoptem oraz zielonym budyniem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-25 minut.
- Przygotowanie masy śmietanowejZagotuj 200 ml wody. W gorącej wodzie rozpuść 2 opakowania zielonej galaretki. Pozostaw rozpuszczoną galaretkę do ostygnięcia. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, stopniowo zwiększając obroty miksera. Przelej ostudzoną galaretkę do wysokiego naczynia i stopniowo dodawaj do niej ubitą na sztywno śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Składniki możesz wymieszać za pomocą silikonowej szpatułki, rózgi kuchennej lub miksera (niskie obroty).
- Wykładanie masy śmietanowej i dodanie delicjiWyjmij formę z lodówki. Na zielonym budyniu rozprowadź masę śmietanową. Na cieście ułóż Delicje, lekko wciskając je w masę śmietanową. Przykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie galaretkiW 800 ml gorącej wody rozpuść 2 opakowania zielonej galaretki. Pozostaw galaretkę do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna, możesz wstawić naczynie do lodówki. Kontroluj tężenie galaretki. Na masę śmietanową z Delicjami wylej tężejącą galaretkę o konsystencji kisielu. Jeżeli obawiasz się, że galaretka spłynie z wierzchu ciasta, to poczekaj, aż będzie gęstsza, a następnie wymieszaj ją łyżką i wyłóż na wierzch ciasta. Taka galaretka ma grudki, których możesz się pozbyć, rozgrzewając metalową łyżkę lub szpatułkę i wyrównując powierzchnię galaretki. Wyrównanie wierzchu galaretki nie jest konieczne.
- ChłodzenieGotowe ciasto Shrek przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto Shrek podawaj mocno schłodzone.
Przydatne wskazówki do przepisu na ciasto Shrek
Jeśli sięgasz po przepis na ciasto Shrek, to mam dla ciebie jeszcze kilka cennych rad:
- Zielony budyń możesz przygotować nie tylko z dodatkiem soku przecierowego ze sklepu, ale także zmiksowanych bananów, jabłek i kiwi z dodatkiem wody i cukru.
- Do ciasta możesz dodać galaretkę agrestową lub kiwi, a także 1 zieloną galaretkę połączoną z galaretką o smaku cytrynowym.
- Jeżeli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, to możesz zrobić ciasto Shrek na spodzie z okrągłych lub podłużnych biszkoptów bądź zmiksowanych herbatników i stopionego masła.